Waarom is Wagyu zo duur?

Op Google word het antwoord gegeven door Valk Slagerij, " Authentiek Wagyu-rundvlees is één van de meest gewilde en luxeuze vleessoorten ter wereld. Wat het zo speciaal maakt is de buitengewone marmering, die een luxe, boterachtige malsheid creëert die anders is dan ieder andere steak van Nederlandse gefokt fee"  idd... het antwoord op Google is inclusief overname schrijffouten.

Dit is natuurlijk geen antwoord wat de vraag beantwoord, Wagyu is duur omdat in het land van productie Japan, enorme effort worden gestoken in de productie van hun nationale trots. De arbeid is een van de onderdelen van het uiteindelijke eindproduct. Echter 900 dagen dieet is wel een van de grootste directe kosten posten die gemaakt moeten worden. De voedingskosten zijn enorm als je deze afzet tegen die van Hollands vee, of elk ander graan gevoerd rund, waar het rund over het algemeen niet meer dan 100 dagen graan krijgt.

Daarnaast is een dier dat 900 dagen word afgemest een stukje vetter dan een minder afgemest dier, en dan hebben we het over opliggend oa. rug vet wat een impact op de kost prijs heeft. Dit vet word als het goedkopere " trimmings" vlees verkocht, en niet als steak.

En als laatste wil ik ook de kosten voor transport naar de EU benoemen, transportkosten, handelingskosten en extra verpakkingskosten. Deze komen per kilo al hoger uit dan de kostprijs van bv graan gevoerde Uruguay Picanha.

Wat kost een kilo Wagyu?

Op Google word het antwoord gegeven door OsMeatshop, " Wagyu-rundvlees wordt beschouwd als een van de duurste vleessoorten ter wereld. De prijs voor authentiek Japans A5 Wagyu ligt tussen €300 en €550 per kilo. Er zijn echter enkele redenen waarom het zo duur is. Ten eerste duurt het jaren om de juiste genetica te ontwikkelen om het perfecte wagyu-rundvlees te maken." 

Dit antwoord is klopt ook niet echt. Het duurt geen jaren om de juiste genetica te ontwikkelen, deze is er al eeuwen. Misschien bedoeld de schrijver dat het even kan duren voor een specialist de juiste bloedlijnen heeft heeft gematched om zo de juiste marmering te creëren, elk district in Japan heeft zijn eigen pallet of uitstraling van de marmering. Kagoshima heeft de welbekende iets grove gevlamde marmering waar ze zo beroemd om zijn. Een karwei waar alleen een goed opgeleide specialist aan werkt. Het matchen van honderden bloedlijnen die eeuwen oud zijn.

Verder is de prijs van Wagyu voor consument afhankelijk van de trimming, hoe goed of slecht de slager het vlees grill of pan klaar snijd. Bij uitstek het best getrimde Japanse Wagyu is ITO Wagyu, ze hebben de keten geheel in handen en belang bij een zo goed mogelijk eindproduct. Ik kom bij online slagers zowel goed als niet getrimde Wagyu tegen, dus met tot 15mm top vet en Ribvlees voor de Entrecote en Ribeye, en zonder deze niet eetbare delen aan uw steak. Bij uitstek beste trimming tot op heden vind de consument bij www.butchery.nl .

Wat drink je bij Wagyu?

Op Google word het antwoord gegeven door Avalon wijn en spijs.

Wagyu kent veel varianten en kan op allerlei manieren worden bereid. Als steak kan voor steviger wijnen worden gekozen (zoals de shiraz), maar in de regel zijn wijnen met weinig tannines de beste keuze.

Ik kan deze stelling nog bevestigen, nog weerleggen, echter;

Op de Wine professional 2023 tijdens de Horecava is er een tasting met internationale sommeliers en wijnmakers geweest, de organisatie was in handen van Jan van Lissum, van proefschrift. 

Anglo Dutch Meats introduceerde tijdens Wine Professional twee soorten exclusief rundvlees uit Japan. Chef Raoul Meuwese en maître-sommelier Roos Stevens van restaurant Bridges en hun team presenteerden twee gerechtjes met wagyu, die elk in combinatie met twee wijnen geproefd werden.

Gerecht 1
Wagyu A5 gebakken met crème van knolselderij, dungesneden rauwe champignon, saus bordelaise en lavasolie
Het vlees wordt mooi verrijkt door de champignon, lavasolie en bordelaisesaus.
8,5
La Paterne, Antoine Sanzay, Saumur-Champigny, Frankrijk 2020
Cabernet franc; veel kleur, fijne rode wijn, vol en sappig, fris met vooral mooi rood fruit, licht aards, mooie inhoud en vulling, ook goede zuren, strak, kruidig en mineralig, veel souplesse, aangenaam
Résidence Wijnen € 24,00

Wijn & spijs
Verrassend resultaat dat deze cabernet franc uit de Loire zo goed bij het wagyu-vlees past. De frisse tonen in de wijn maken de combinatie levendig en toegankelijk. We proeven iets minder umami, maar het geheel is wel lekker en toegankelijk.

BRIDGES gerecht 1
Wagyu A5 gebakken met crème van knolselderij, dungesneden rauwe champignon, saus bordelaise en lavasolie

8,5
Pícaro del Águila Viñas Viejas, Dominio del Águila, Ribera del Duero, Spanje 2019
Tempranillo, aangevuld met tempranillo gris, garnacha, bobal en blanca del país, minimaal 75 jaar oude stokken; veel kleur, intense geurwaaier, goed gerijpt fruit, frisse zuren houden de wijn vitaal, mooie tannine geeft de smaak allure, evenwichtig en aangenaam, goede lengte
Wijnimport J. Bart € 28,96
Wijn & spijs
Eerder een klassieke combinatie met inhoud en diepgang, goed versmolten. De wijn scoort naar verwachting goed bij dit gerecht en de smaak umami is duidelijk aanwezig. De tempranillo-aroma’s sluiten goed aan en de wijn past qua inhoud uitstekend. De leeftijd van de stokken spelen daarbij een duidelijke rol.

Wat is de duurste Wagyu?

Op Google word het antwoord gegeven door The Meat lovers, " Dus Wagyu A5 is de hoogste kwaliteit en daarbij ook het duurste vlees. De bijzondere marmering van dit vlees wordt gewaardeerd op een BMS score tussen de 1 en de 12. Hierbij is een score van 12 de hoogst haalbare. Het vereist veel kennis van deze dieren en het voer wat ze krijgen om dit te bereiken" 

Buiten het feit dat er niet gesproken word over A5 maar gewoon grade 5, De A vermelding is een andere classificatie...de yield of opbrengst.  Ik denk ik dat de marmering niet perse wat zegt over de prijs, wel het deel/onderdeel..... een haas is duurder van een platte bil.

De Duurste Wagyu in de zin van de verkoper die het meeste geld vraagt voor zijn Wagyu, is denk ik dan The Meat Lovers. Echter de meest kostbare Wagyu die te krijgen is, zal zijn Kobe beef haas/tenderloin. Niet omdat dit zoveel beter is dan de op een na duurste in dit " rijtje" of die daar onder, maar meer om de marketing bijdrage die betaald moet worden door de importeur, en tevens de klant van de importeur. Instap geld voor vermelding als zgn lid ca 5000,00 euro, en dan nog een jaarlijkse bijdrage. Er komt veel Kobe beef uit Japan, het meeste gaat als normale Hyōgo Wagyu over de toonbank. Er is overigens ook Kobe wine beef in de handel, de dieren worden met een klein beetje sediment uit de wijn productie bijgevoerd. Product is overigens van wat mindere kwaliteit naar mijn idee. Dus mijn persoonlijke mening, Kobe is het duurste Wagyu vlees, en dan met name de haas, omdat hier nog vet, vlies en ketting weg gesneden moet worden.. Overigens een goede 2e in de rij zal zijn, Matsusaka beef. Beiden over priced.

Wat is het verschil tussen Wagyu en Angus ?

Daar kan maar 1 antwoord op zijn, het ras.

Is er Japanse Halal Wagyu te krijgen ?

In de EU is geen Japanse Halal Wagyu te vinden, er is geen enkel Japans slachthuis dat naar Europa mag exporteren, gecertificeerd voor Halal slacht. Andere plaatsen in de wereld is wel Halal Japanse Wagyu te vinden. Mocht er in de toekomst wel een certificering komen voor deze slachthuizen, dan nog moeten er Wagyu runderen worden gefokt en gemest die voldoen aan de regels en wetten die de EU stelt aan het voer dat ze krijgen, en diervriendelijke eisen die wij hier stellen. Op korte termijn (2024) is er geen planning om vanuit Japan Halal Wagyu naar de EU te exporteren.

Krijgen Wagyu koeien Bier

Hier word weinig over gecommuniceerde, de dieren krijgen wel producten die in de bier productie worden gebruikt.

Ik heb een verhaal kunnen achterhalen op een Japanse website, en de tekst vertaald. Onderin vind je de originele link.

Kun je je koeien grootbrengen door bier te drinken?

Een mes methode voor het voeren van koeienbier
Het lijkt erop dat de eerste persoon die begon met het geven van bier aan koeien als meststof een boer in de prefectuur Mie was, beroemd om zijn ‘Matsuzaka-rundvlees.’ (Veel mensen in de prefectuur Mie zijn geen goede drinkers, dus er is een theorie dat bier eerst aan koeien werd gegeven in plaats van aan mensen.)

Als mensen bier drinken, raken ze bedwelmd en vergroten ze hun eetlust, maar koeien, die tien keer groter zijn dan mensen, worden niet zo gemakkelijk dronken. In feite wordt bier niet gegeven om ze dronken te maken, maar om de spijsvertering te bevorderen als ze in de zomer of aan het einde van hun broedseizoen hun eetlust verliezen, of als ze een slechte spijsvertering hebben. Koeien hebben vier maagzakken, en de pens is degene die het voedsel dat de koe eet fermenteert met behulp van de kracht van micro-organismen.

Koeien eten een grote hoeveelheid voedsel en verteren dit door gedurende een lange periode te herkauwen. Als hun pens wordt aangetast, kunnen ze dus geen voedingsstoffen opnemen en kunnen bacteriën die gunstig zijn voor de koe niet functioneren. goed, waardoor ze onwel worden. Ik leg het weg. Door het voeren van bier wordt de alcohol dus afgebroken door micro-organismen in de maag van de koe en wordt het voeding voor de koe. Bier, een belangrijke meststof voor koeien, levert voeding voor de koeien en is een onderdeel van marmering. In Japan, waar de cijfers elk jaar door strenge examens worden bepaald, verspreidde de mest methode die begon met Matsuzaka-rundvlees en het voeren ervan met bier zich geleidelijk naar verschillende delen van Japan en lijkt tot op de dag van vandaag te zijn doorgegeven.

Er zijn veel goede dingen aan het eten van vlees ?
Olie is een essentieel materiaal voor de cellen en het bloed waaruit ons lichaam bestaat, en er zijn twee soorten olie: goed en slecht voor het lichaam. Omdat olie noodzakelijk is in het dagelijks leven, is het belangrijk om olie van hoge kwaliteit te consumeren.

Over het algemeen bestaat bij rundvleesvet het beeld dat het niet zo goed is voor het lichaam. Kuroge Wagyu-rundvlees bevat echter oliezuur en stearinezuur, en oliezuur is een vetbestanddeel dat het bloed verdunt, waardoor het uw gezondheid niet schaadt, maar u eerder gezond maakt. Oliezuur is ook het hoofdbestanddeel van olijfolie, waarvan wordt gezegd dat het goed is voor het lichaam. Stearinezuur wordt in grote hoeveelheden aangetroffen in blauwe vis, zoals sardines, en het is bekend dat het het bloed dunner maakt.

In de eerste plaats is reuzel één van de redenen waarom het vet in vlees als minder goed voor het lichaam wordt beschouwd dan in vis. Reuzel, een normaal dierlijk vet, smelt niet, zelfs niet bij hoge temperaturen. Als u er dus te veel van consumeert, kan het de neutrale vetten en het cholesterolgehalte verhogen, wat symptomen veroorzaakt zoals hyperlipidemie en arteriosclerose. Het is dus belangrijk om de consumptie van reuzel te vermijden. Er wordt gezegd dat het een vet is waar je voorzichtig mee moet zijn.

Oliezuur en stearinezuur, die het grootste deel van het vet in Kuroge Wagyu-rundvlees uitmaken, hebben echter de eigenschap dat ze zelfs bij lage temperaturen smelten. Het feit dat Kuroge Wagyu-rundvlees smelt zodra je het in je mond stopt, is mogelijk omdat het oliezuur en stearinezuur voldoende zijn om het te laten smelten met alleen de hitte van je lichaamstemperatuur! Oliezuur maakt het vlees niet alleen mals, maar heeft ook als extra bonus dat het niet vettig is, waardoor je maag niet zwaar wordt!

https://usfl.com/2018/10/post/119902

Distributie partner van ITO Wagyu in Nederland;

www.anglodutchmeats.nl

Mobile: +31636503481
E-mail: info@anglodutchmeats.nl